Mapa web    A-  A+     en  es        

Recollides de càpsules de cafè monodosi a les deixalleries

Recollides de càpsules de cafè monodosi
Ampliar en una finestra emergent
- En el procés de reciclatge les càpsules es buiden mecànicament per obtenir, alumini o plàstic, en funció del tipus de càpsula i matèria orgànica

Les deixalleries gestionades pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental recullen les càpsules de cafè monodosi que es consumeixen en els domicilis per introduir aquest residu en el circuit de reciclatge i obtenir-ne matèries primeres, principalment alumini o plàstic (en funció del tipus de càpsula) i matèria orgànica (el marro del cafè) per a la obtenció de matèries primeres i compost d’alta qualitat per a usos agrícoles.

El sistema de recollida gestionat pel Consorci, gràcies a un acord amb l’empresa Nestlé i les seves marques Nespresso i NESCAFÉ Dolce Gusto, permet el reciclatge integral dels materials que composen la càpsula com del residu orgànic del seu interior i per això les deixalleries fixes i la mòbil compten amb contenidors de 120 litres de capacitat: un per les càpsules d’alumini i un per les càpsules de plàstic, indistintament de la marca de la càpsula. La deixalleria mòbil disposa de contenidors de 10 litres de capacitat, també diferenciats segons el tipus de càpsula.

Nespresso ja va iniciar el juny de 2009 el projecte Ecolaboration gràcies al qual pocs mesos després, al desembre del 2009, es posava en marxa una experiència pilot de recollida d’aquests residus utilitzant la seva xarxa de punts de venda. El Consorci se sumava a aquesta iniciativa l’any 2011, i ha estat la resposta ciutadana i la progressió creixent del volum de càpsules recollides que ha animat a continuar en aquesta línia i renovar el conveni de col·laboració al llarg dels darrers 8 anys.

També hi ha l’opció de portar-les perquè es reciclin a través d’altres punts com a les mateixes botigues o establiments associats on es venen. A nivell de Catalunya hi ha més de 900 punts on es poden portar les càpsules.

El tractament de les càpsules
Les càpsules recollides es traslladen per al seu tractament a una planta de compostatge de Jorba (L’Anoia) que gestiona l’empresa Tradebe. En aquesta planta s’obté compost de qualitat a partir de la fracció orgànica seleccionada dels residus municipals de la industria agrària i alimentaria, llots de depuradora i de material vegetal procedent de la poda.

L’alumini i el marro del cafè de les càpsules se separa en aquesta planta mecànicament introduint-les en una trituradora que les trenca per alliberar les restes de cafè del interior de les càpsules. Un sedàs giratori, amb una malla dissenyada específicament per aquesta funció, completa el procés de separació de les restes d’alumini. Aquest metall és reciclable al 100% per la qual cosa, un cop separat, es comercialitza. L’alumini reciclat manté íntegres les seves propietats i per tant la seva vida útil. A més a més emprant alumini reciclat s’estalvia el 95% de l’energia requerida per a la seva producció, el que minimitza al mateix temps la quantitat d’emissions de CO2.

Pel que fa al contingut de les càpsules, les restes de cafè s’incorporen a altres residus orgànics per a la confecció d’un compost d’alta qualitat per a usos agrícoles.

També hi ha l’opció de portar-les perquè es reciclin a través d’altres punts com a les mateixes botigues o establiments associats on es venen. A nivell de Catalunya hi ha més de 900 punts on es poden portar les càpsules.
© Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental
- Avís legal